Textielworkshop op school

In het kader van cultuur educatie  verzorgt Marie-Louise diverse workshops met textiel met een breed scala aan mogelijkheden. Je kunt denken aan wandkleden, Afrikaanse kleding, poppen, kostuums, klederdracht, textielkunst en thema gerelateerde workshops. In overleg met de leerkrachten wordt een plan ontwikkeld. De kinderen gaan met creatieve vrijheid in vormgeving, materiaalkeuze en technieken een opdracht uitvoeren. Het doel is de kinderen uit te dagen en kennis te laten maken met allerlei materialen en bewerkingen.

Alle benodigde materialen worden door Marie-Louise aangeleverd. Het materiaal dat door de school wordt verzorgd zijn: scharen, goede hobbylijm, stiften, kleurtjes, verf, tekenpapier A4, potloden, plakband en nietmachines. Een project begint bij de kinderen te leven als ze worden aangezet tot het zoeken van spullen die ze nodig hebben. Dat zoeken stimuleert om na te denken wat ze willen en hoe ze dit willen vormgeven. Vooraf is er een gesprek met de docent(en) over de uitvoering en de gehele aanpak van het project.

Eventuele aanvullende vragen kunt u sturen naar contact.

Beroepen kostuums

vanaf groep 1 tot en met groep 8

We gaan uit van een beroep naar keuze of het beroep van een familielid. De kinderen brengen een oud t-shirt of overhemd mee. De gekozen beroepen worden voorafgaand aan de workshops door de leerkracht met de kinderen besproken en doorgegeven aan Marie-Louise.

Met textielverf, stiften,stofjes, kralen ed. worden de beroepen uitgebeeld op de kleding en aangevuld met accessoires. Hulp van 2 ouders is wenselijk.

De workshop duurt 3 uur. Kosten zijn 135 euro, exclusief reiskosten, + 5 euro per kind materiaalkosten


Poppen in allerlei modellen

groep 3, 4, 5, 6, 7, 8

Poppen kunnen op allerlei manieren en in diverse thema’s worden gemaakt. Je kunt bestaande poppen aankleden, antroposofische poppen zelf naaien, een pop op gekruiste stokken met hoofd van piepschuim maken, met een poppenkastpop aan de slag gaan, etc.

Kinderen vanaf 9 jaar kunnen een pop op stok in een kartonnen koker maken, een soort poppenkastpop die je met een stok kunt bewegen.

Voor de uitvoering zijn stoffen, garen, touw, kralen, knopen en eventueel materialen speciaal voor een thema beschikbaar.

Kosten p.p. voor materialen zijn €3,50. Kosten per uur (exclusief reiskosten) zijn 45 euro. Uitvoering in overleg


Kleding door de eeuwen

vanaf groep 5
Hulp van ouders is bij deze workshops bijzonder welkom. Indien mogelijk ouders die naaimachines kunnen bedienen.

In de prehistorie droegen mensen dierenhuiden als kleding. In deze workshop kiest ieder kind een rol in de stam en maakt een kledingstuk van imitatiedierenhuid. Het geheel wordt afgemaakt met voorwerpen als een speer, pijl en boog of een kookpot en sprokkelhout, sieraden van natuurproducten, enz.

De Romeinen hadden gladiatoren, het Romeinse leger, senatoren, slaven, enz. We laten deze samenleving herrijzen door kleding te maken die men toen droeg met zoveel mogelijk authentiek lijkende materialen en door gebruik van oude kleding zoals t-shirts en overhemden.

Uit de middeleeuwen kun je kiezen voor beroepen die niet meer bestaan zoals de beul, een nar, koeienmeisje, ridder, herder of nachtwacht. Je kunt bij deze workshop oude kleding veranderen of zelf een eenvoudig kostuum maken. We gaan kijken welke materialen er toen waren en hoe die verwerkt werden tot kleding.

De Gouden eeuw met grote verschillen tussen rijk en arm, deftige heren en chique dames, de scheepvaart en bemanningen van de V.O.C., maar ook kunstenaars die hun geld verdienden met portretteren. Oude kleding gaan we veranderen naar de mooie kleding van toen. Hier horen natuurlijk ook mooie sieraden bij.

Aansluitend op de geschiedenisprojecten pre-historie, Romeinen, middeleeuwen en gouden eeuw kunnen kostuums gemaakt worden afgestemd op andere thema’s.

Koloniën tot uiting brengen met de kleding van de oorspronkelijke bewoners met zoveel mogelijk variatie in de verschillende bewoners en hun taak binnen het dorp.

De Derde wereld tot leven brengen. Je treft er marskramers, kappers op straat, bedelaars, kunstenaars die hun werk op straat verkopen, kinderen in schoolkostuums, vrouwen met plastic containers op hun hoofd.

100 jaar geleden
100 jaar geleden waren de gezinnen erg groot en als je de jongste was, dan droeg je meestal de kleding die je oudere broertjes of zusjes ook al hadden gedragen. Iets nieuws kreeg je alleen bij een heel bijzondere gelegenheid zoals een bruiloft. Creatief waren de mensen zeer zeker en ze wisten met weinig veel te maken. Een oude jas die vaal en versleten was, werd uit elkaar gehaald, binnenstebuiten gekeerd en opnieuw verwerkt. Zo leek hij weer helemaal nieuw.

De opdracht is het toepassen van deze oude techniek (kleding keren) in de huidige tijd. Met behulp van oude kleding gaan we een nieuw kledingstuk maken. Je kunt bijvoorbeeld een oude blazer veranderen naar een winterjas, een bodywarmer, kleiner maken of een geheel eigen ontwerp bedenken in haute couture stijl. Je kunt alle soorten kleding veranderen. Een kledingstuk met zakken, bandjes, mooie knopen, capuchon, mooie kraag enz., geeft veel mogelijkheden om mee te werken.

Je kunt ook aan de slag met het combineren van meerdere kledingstukken. Oma’s hebben vaak nog een naaidoosje waar leuke spulletjes inzitten om te verwerken op de kleding. Het kind gaat op zoek naar oude kleding en denkt na over de vormgeving door een aantal ontwerpen te tekenen. Tijdens de workshop gaan we de ontwerpen bespreken en uitvoeren.

Flower Power
Hippies waren blije mensen met een groot verlangen naar een vredige en vrolijke wereld. Bloemen, grote motieven en natuurlijke materialen werden veel toegepast.

Veel mensen maakten zelf hun kleding en wilden ook in de kleding laten zien dat ze blij waren, maar ook protesteerden ze met hun kleding. Ze wilden laten zien dat ze vrij waren en niet stijfjes en saai. Geen keurige mantelpakjes en herenkostuums, geen gestreken overhemden en gesteven rokken. Alles lekker luchtig met vrolijke kleuren.
T-shirts kwamen in de mode en ook de spijkerbroek, hotpants en korte rokjes.

Met behulp van oude kleding en allerlei leuke naaibare spulletjes, gaan we de hippies laten herleven.

Modellen van oude kleding kunnen we veranderen en stoffen versieren met textielstiften en/of textiel bedrukken met uitgesneden aardappels en stempels. Met name witte t-shirts kunnen heel goed bewerkt worden met textielstiften en stempelen op stof.

We maken ook bandjes voor om het hoofd en het peace-teken als sieraad aan een ketting. De kinderen gaan op zoek naar naaibare spulletjes (uit oma’s naaidoosje) en oude kleding en denken na over de vormgeving door een aantal ontwerpen te tekenen. Tijdens de workshop gaan we de ontwerpen bespreken en uitvoeren.

Kosten per kind voor materialen is €5,50. Kosten per uur 45 euro. Uitvoering in overleg.